CROSS-CUTS. Înapoi la Spectator, Amfiteatrul Odobescu, vineri, 15 aprilie 2022, ora 17.00

Tema: Cinema/ Ideologie/ Critică

Proiecție: Maidan, 2014, regia Sergei Loznitsa

Facultatea de Litere, Amfiteatrul Odobescu, 15 aprilie, ora 17.00

Cele mai importante evenimente sociale ale ultimilor doi ani au fost pandemia Covid-19 și, mult mai recent, invazia Ucrainei de către Rusia. Izolarea pandemică ne-a obligat pe toți să folosim / să ne bazăm și mai mult pe imagini, mergând dincolo de simplul lor consum pe care îl practicam înainte de 2020. În ulimii ani, societatea a ajuns într-adevăr să trăiască cu și prin imagini. Imaginile războiului din Ucraina se derulează zilnic pe ecranele noastre, generând afecte politice. Ieșiți din izolare, nu putem decât să ne întrebăm, așa cum a făcut-o și Serge Daney, „Cum să trăim cu imaginile? Probabil fără a aștepta de la ele nici prea mult, nici prea puțin «adevăr». Fără a lupta împotriva ambiguității lor necesare. Și știind, odată pentru totdeauna, că «doar o imagine» [juste une image] nu e în niciun caz același lucru cu «o imagine justă» [une image juste], ci că de-acum încolo nouă ne revine sarcina de a o confrunta (adică de a o «monta») cu o alta“.

Deși recunoaștem avantajele platformelor de streaming, credem că abandonarea unei experiențe colective a cinemaului ne privează de activarea unei funcții critice pe care doar vizionarea împreună a unui film o poate asigura. Ni se diminuează drastic posibilitatea de a deveni un spectator emancipat. În aceste condiții, credem că proiecțiile cinematografice și discuțiile critice offline au devenit o prioritate. Centrul de Excelență în Studiul Imaginii propune seria de proiecții-atelier  CROSS-CUTS. Înapoi la Spectator.

Tema de discuție a primei întâlniri va fi „Cinema/ Ideologie/ Critică“, iar filmul proiectat va fi Maidan, de Sergei Loznitsa.

Lectură sugerată: Jean-Louis Comolli, Jean Narboni, Cinema/ Ideologie/ Critică, Cahiers du Cinema, 216

Moderatori: Lector dr. Cezar Gheorghe, Asist drd. Cristian Eduard Drăgan