Conferința „Rolul scriitorului ca militant pentru o gândire liberă, într-o lume liberă” susținută de scriitorul Andrei Kurkov, joi, 14 aprilie 2022, ora 14.00, Sala de Lectură

„A te solidariza cu Ucraina, #standwithUkraine, înseamnă, de asemenea, să-l citești pe Kurkov, să apreciezi farmecul umorului său, umanitatea lui profundă și pofta de viață care caracterizează spiritul ucrainean. Andrei Kurkov este un adevărat maestru al detaliilor și personajele sale par sculptate din însăşi materia vieții.”  L’Obs, Franţa

„Doriți să citiți și să aflați mai multe despe ,,misteriosul suflet rus” – citiți! În locul vostru aș citi acum despre Ucraina. Despre Rusia toți știu deja foarte multe. E timpul să aflați lucruri despre istoria și cultura Ucrainei, despre viața și părerile cetățenilor ucraineni de diferite etnii, despre visurile lor, a căror realizare depinde și de voi, cetățeni ai Uniunii Europene și ai lumii democratice.(Andrei Kurkov)

 

Între 13 și 15 aprilie, Editura Paralela 45 îl va avea invitat la Bucureşti pe scriitorul ucrainean Andrei Kurkov, unul dintre cei mai importanți autori ai literaturii europene de astăzi care, în luna martie, a avut un șir de întâlniri cu publicul la Viena, Londra, Oslo și Paris. Editura Paralela 45 dorește să pună și Bucureștiul pe lista orașelor în care Andrei Kurkov s-a întâlnit cu cititorii săi, pentru a vorbi nu doar despre literatură, ci și despre situația tragică din Ucraina.

 

Pe data de 14 aprilie, de la ora 14.00, Andrei Kurkov va participa la Conferința „Rolul scriitorului ca militant pentru o gândire liberă, într-o lume liberă”. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Facultății de Litere a Universității din București (strada Edgar Quinet, numărul 5-7). Conferința va include o dezbatere despre scriitor ca portavoce în lupta pentru libertatea poporului său, despre modificarea percepției omului de rând asupra vieții pe timp de război, pornind de la romanul „Albinele gri” al lui Andrei Kurkov, proaspăt iești de sub tipar la Editura Paralela 45.

Pentru a participa online la conferință, accesați :

https://meet.google.com/pdf-qzfz-rfk
(RO) +40 31 227 6982 Cod PIN: 700272728#

 

La discuțiile din cadrul Conferinței de la Facultatea de Litere a Universității din București vor participa personalități de vârf ale lumii academice și literare din România: Radu Vancu, Președintele PEN România; Cristian Preda, Decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București; Cristina Bogdan, Decan al Facultății de Litere a Universității din București; Antoaneta Olteanu, Președintă a Asociației Slaviștilor din România, traducătoarea cărților lui Andrei Kurkov în România.

Discuțiile vor fi moderate de Cătălina Bălan, director de marketing și PR al Editurii Paralela 45.

Tot pe 14 aprilie, în cadrul unei Seri de strângere de fonduri în beneficiul copiilor refugiați din Ucraina, organizată de Institutul Francez din România la București, va avea loc o întâlnire a scriitorului cu comunitatea franco-română. Andrei Kurkov va ține un discurs în deschiderea serii și va oferi autografe. Pentru a participa la eveniment, rezervați-vă biletele aici.

Sponsorul conferinței: Groupama Asigurări

Parteneri: Facultatea de Litere, Universitatea din București, Facultate de Științe Politice, Universitatea din București, PEN România

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Observator Cultural, Veridica, Bookhub, filme-cărți.ro, omiedesemne.ro

 

Despre Andrei Kurkov

Andrei Kurkov este astăzi unul dintre cei mai vizibili oameni de cultură din Ucraina, preşedinte al PEN Ucraina. Scriitorul se implică foarte activ pentru a face cunoscută cauza Ucrainei,  relatând de la fața locului realitatea războiului pornit de Rusia împotriva poporului ucrainean. Relatările sale sunt transmise de cele mai importante canale media din întreaga lume ( Le Figaro, Le Monde, Le Nouvel Observateur, TV5,  New York Times, CNN, BBC, The Economist etc.).

Andrei Kurkov (n.1961, Regiunea Leningrad, URSS) este, aşa cum se autoidentifică, european, cetăţean al Ucrainei şi scriitor ucrainean de origine rusă. Cel mai cunoscut scriitor ucrainean al primelor decenii ale secolului 21 și unul dintre scriitorii de top ai continentului european, Andrei Kurkov mai este şi profesor, eseist, scenarist, regizor, membru al Uniunii Cinematografilor din Ucraina (din 1993), al Uniunii Scriitorilor din Ucraina (din 1994), membru al Academiei Europene de Film (din 1998) și membru permanent al juriului premiului Academiei Europene de Film Felix.  Andrei Kurkov este astăzi cel mai cunoscut scriitor din Ucraina și una dintre vocile cele mai vizibile la nivel internațional.

Încă din copilărie, Andrei Kurkov se stabilește împreună cu părinții la Kiev. În consecință, viitorul scriitor își petrece copilăria și își face studiile pe pământ ucrainean, îndrăgindu-l și considerându-l patria sa. Este absolvent al Institutului Pedagogic de Stat de Limbi Străine din Kiev și vorbitor al unui număr impresionant de limbi, cel puțin 7.

Începe să scrie încă de pe băncile școlii. Şi-a început cariera literară în timpul stagiului militar, pe când lucra ca gardian la închisoarea din Odesa. Andrei Kurkov devine celebru mai întâi ca scenarist (a lucrat la celebrul studiou de film A. Dovjenko), apoi ca jurnalist și abia după asta, ca scriitor. Primul roman i-a apărut în 1991, la două săptămâni după căderea comunismului. Moartea pinguinului este cartea care l-a făcut celebru în toată lumea. Următoarele romane, Lăptarul de la miezul nopţii (2018), Grădinarul din Oceakov (2019), și Albinele gri (2022), traduse de Antoneta Olteanu și publicate în colecția Ficțiune Fără Frontiere a Editurii Paralela 45, l-au consacrat definitiv pe scena internațională.

 

Despre romanul „Albinele gri”:

Cartea ,,Albinele gri”, în traducerea minunată a Antoanetei Olteanu, a ieșit de sub tipar la Editura Paralela 45. ,,Albinele gri” spune povestea unor oameni pașnici, care își vedeau de viață într-un sătuc din estul Ucrainei, până în momentul când peste ei a venit războiul. Scriitorul pune în dezbatere niște teme extreme de dureroase și, din păcate, foarte actuale: ce schimbări au loc în mintea omului, în traiul lui de zi cu zi, când viața îi e dată peste cap, nimicită, furată, cotropită, iar comunicarea între oameni devine complicată și, uneori, chiar periculoasă. O carte extraordinară despre războiul din Donbas și supraviețuire. Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, chiar la mijlocul lui februarie, în regiunea Lugansk, a început să fie turnat un film după cartea lui Andrei Kurkov, în regia lui Dmitri Moiseev.

 

Despre Editura Paralela 45

Fondată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai prestigioase edituri românești. Cu numeroase premii naționale și internaționale obținute, Editura Paralela 45 oferă publicului iubitor de carte de toate vârstele numeroase colecții de educațional, literatură pentru copii & adolescenţi, ficțiune şi nonficțiune.

Vă invităm să descoperiți colecțiile editurii, accesând acest link.