Întâlniri în Bibliotecă

Oleg Garraz, Territoria

Marți, 22 ianuarie 2019, ora 16,00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere (strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1, aripa dreaptă), va avea loc cea de-a IV-a ediție a proiectului „Lecturi sonore“, inițiat de asociația culturală Vis-à-vis, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București, Editura Nemira și platforma bookaholic.ro.

Cartea care va fi discutată în cadrul acestei întâlniri este semnată de Oleg Garaz și se intitulează Territoria (Nemira, n’autor, 2018).

Oleg Garaz (n. 5 ianuarie 1964, Soroca, Republica Moldova) este muzicolog și scriitor.

Studii: Liceul de Muzică Ștefan Neaga din Chișinău, secția teoretică (1979-1983), Academia de Muzică Gavriil Muzicescu din Chișinău, secția teoretică (1987-1990), Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, secția Muzicologie (1990-1997), studii doctorale (doctorat științific) la Universitatea Națională de Muzică din București (2009-2013).

Volume publicateContraideologii muzicale (2003), Poetica muzicală în convorbiri (2003), Muziconautice (2007), Muzica şi sensul sincretic al nostalgiei (2011), Exerciţii de muzicologie (2014), Canonul muzicii europene: idei, ipoteze, imagini (2015) şi Genurile muzicii: ideea unei antropologii arhetipale (2016).

În prezent, Oleg Garaz este cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

La eveniment vor participa Oleg Garaz, Eli Bădică (coordonatoarea colecției de literatură română contemporană n’autor a Editurii Nemira) și actrița Adriana Moca (din partea asociației  Vis-à-vis).

Moderator: conf. dr. Cristina Bogdan.

Credit foto: Maria Chirilă


Luni, 26 noiembrie 2018, ora 18,00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, va avea loc ultimul eveniment din șirul celor dedicate Centenarului Marii Uniri (eșalonate de-a lungul întregului an 2018): lansarea nr. 2 din revista Matricea românească (număr tematic construit în jurul ideii de sărbătorire a Centenarului).

Invitați:

Teodor BURNAR, redactor-șef revista Matricea Românească;

Adrian-Cătălin BULBOACĂ, avocat coordonator Bulboacă & Asociații, Președinte Asociația Culturală Matricea Românească;

Silvia IORGULESCU, filolog, formator.

Moderator: Conf. dr. Cristina BOGDAN

Lansare Matricea românească, nr. 2

Credit foto: Maria Chirilă

Credit foto: Alina Mihaela Ene


Marți, 20 noiembrie 2018, la ora 16,00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere (strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1, aripa dreaptă), va avea loc cea de-a treia ediție a proiectului „Lecturi sonore”, inițiat de asociația culturală Vis-à-vis, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București și Radio Cernăuți, cofinanțat de AFCN. Această întâlnire se va construi în jurul romanului „Noaptea dintre lumi” (Nemira, colecția n’autor, 2018), semnat de Irina Georgescu Groza.

Irina Georgescu Groza s-a născut în 1973 la Onești. A debutat în anul 2016 cu volumul de povestiri „Dincolo de ferestre” (Casa de Pariuri Literare). A publicat proză scurtă în „Revista de Povestiri” (2015–2016), în „Argos”, numărul 12 (2016), în „iocan”, numărul 1 (2016) și numărul 7 (2018), în „Apostrof” (2016) și în antologia „Argos”, numărul 3 (2017).

În prezent, trăiește în București, cu soțul și cei doi copii.

La eveniment vor participa Irina Georgescu Groza și Eli Bădică (coordonatoarea colecției de literatură română contemporană n’autor a editurii Nemira). Moderator: conf. dr. Cristina Bogdan.

Dezbaterile se adresează, în primul rând, studenților Facultății de Litere și ai altor instituții de învățământ superior din cadrul Universității din București, dar și tuturor persoanelor interesate de literatura română contemporană de bună calitate. Intrarea este liberă, în limita numărului de locuri disponibile în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere.

Lecturi sonore, ed. a III-a, Noaptea dintre lumi

Credit foto: Maria Chirilă


Marţi, 30 octombrie 2018, ora 16,00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultăţii de Litere, va avea loc o nouă ediţie a proiectului de promovare a literaturii române contemporane “Lecturi sonore”, inițiat de asociația culturală Vis-à-vis, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București, Radio Cernăuți, Editura Nemira şi platforma bookaholic.ro, cofinanțat de AFCN. Această întâlnire se va construi în jurul volumului semnat de Cristina Andrei, “Matriarhat” (n’autor, 2018). Cartea surprinde secvenţe din istorii de viaţă tulburătoare, triste, ironice, în care femei cu chipuri foarte diferite se lasă observate, judecate, încurajate sau condamnate de cititor.

Cristina Andrei (n. 1964) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti (specializarea română-italiană), a fost câţiva ani profesor, iar după decembrie 1989, jurnalist la Televiziunea Publică.
A debutat în 2014, cu romanul Abonatul nu poate fi contactat (Editura Nemira), distins cu Premii de debut din partea revistelor “Observator cultural” şi “Accente”. A publicat şi în antologia de proză Oraşul (Gestalt Books, 2016).

Afis Matriarhat


Credit foto: Maria Chirilă, studentă anul II Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Litere, UB.


Miercuri, 17 octombrie 2018, ora 14,00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, va avea loc lansarea celor mai recente volume din seria de autor Virgil Nemoianu, Postmodernismul și identitățile culturale. Conflicte și coexistență (Opere 9) și Arhipelag interior. Eseuri autobiografice. Simptome (Opere 10).

Alături de autor, vor lua cuvântul: Profesor emerit dr. Mircea Martin, Conf. dr. George Ardeleanu (moderator), Conf. dr. Răzvan Voncu, Asist. dr. Roxana Eichel.

Afis, Virgil Nemoianu.


Marți, 9 octombrie 2018, la ora 16,00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, a avut loc prima ediție a proiectului de promovare a literaturii române contemporane, Lecturi sonore, inițiat de asociația culturală Vis-à-vis, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București, Radio Cernăuți, Editura Nemira, platforma bookaholic. ro și cofinanțat de AFCN. Volumul discutat cu acest prilej este semnat de Raluca Nagy (doctor în științe sociale al Universității Libere din Bruxelles și al SNSPA București) și se intitulează Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, colecția n’autor, coordonată de Eli Bădică, 2018).

Lecturi sonore, 9 octombrie 2018

 


Marți, 17 aprilie 2018, ora 17,00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere a avut loc lansarea volumului de studii “Obiecte și urmele lor. Priviri istorice, povești antropologice” (coord. Cristina Bogdan, Silvia Marin Barutcieff, Ed. Universității din București, 2018). Invitați: Prof. dr. Ion Bogdan Lefter, Conf. dr. Silvia Marin Barutcieff, Lector dr. Cătălin D. Constantin. Moderator: Conf. dr. Cristina Bogdan.


Miercuri, 21 februarie 2018, la ora 17.00, în Sala de Lectură a Facultății de Litere a Universității din București, va avea loc o masă rotundă, prilejuită de prezentarea volumelor Foametea în Moldova sovietică, 1946-1947 (editat de Anatol Țăranu, Chișinău, Editura Litera, 2017) și Rädda Barnen și Securitatea: Documente româno-suedeze, 1946-1949 (editat de Vadim Guzun, Cluj-Napoca, Editura Argonaut, 2015).

Cele două lucrări surprind, din unghiuri diferite, una dintre cele mai tragice file din istoria românilor – foametea în masă de după cel de al doilea război mondial, provocată și întreținută de regimul sovietic. La evenimentul moderat de către conf. dr. Cristina Bogdan, vor participa ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, conf. dr. Ileana Stănculescu, precum și editorii celor două culegeri de documente: Anatol Țăranu (fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, fost director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe de la Chișinău) și Vadim Guzun (diplomat, Ministerul Afacerilor Externe al României).

Documentele din fostele arhive sovietice selectate de către Anatol Țăranu, pentru volumul Foametea în Moldova sovietică, 1946-1947, cuprind mărturii despre diferitele aspecte de manifestare ale foametei în RSS Moldovenească, în perioada 1946-1947. Printre acestea, se numără hotărâri și directive ale Sovietului Miniștrilor al URSS și ale Comitetului Central al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, ale Sovietului Miniștrilor al RSS Moldovenești, ale Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM, ale comitetelor de partid locale, precum și rapoarte, memorii, informații ale procuraturii. Culegerea mai include surse referitoare la participarea aparatului judiciar la campaniile de colectare a cerealelor, la starea de sănătate a victimelor foametei în masă, relevând numeroasele cazuri de canibalism.

Rädda Barnen și Securitatea: Documente româno-suedeze, 1946-1949 prezintă documente din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și din Arhiva Națională a Regatului Suediei, din perioada 1946-1949, pe tema amplei acțiuni Rädda Barnen (organizația suedeză Salvați Copiii) de salvare a zeci de mii de copii înfometați din România. Sursele inedite incluse în cel de-al XV-lea volum din seria Afaceri Orientale, inițiată de către Vadim Guzun, relevă și mecanismul contraacțiunii serviciilor secrete române: urmărirea, intimidarea delegaților suedezi și ai altor organizații umanitare, racolarea colaboratorilor autohtoni, obstrucționarea, forțarea încheierii misiunii și părăsirea țării, aflată la începutul procesului de sovietizare.

Prezentarea, însoțită de o proiecție de fotografii din perioada respectivă, va fi urmată de o discuție în jurul temei propuse de cele două culegeri de documente. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


Joi, 9 noiembrie 2017, orele 18,00, va avea loc, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, lansarea volumului Căbășanu, Velculescu, Valbudea, Brancovici, Isbășoiu… Oameni și întâmplări din trecutul învățământului românesc (Cluj-Napoca, Ed. Școala Ardeleană, 2017).
Vor vorbi cu acest prilej autorii: Conf. dr. Ana-Voica Bojar (Universitatea din Salzburg); Prof. dr. Cătălina Velculescu (Universitatea din București); Medic primar dr. Ștefan Hica.
Moderatorul evenimentului: Conf. dr. Cristina Bogdan (Universitatea din București)

Lansare de cărți în prezența autorului, Prof. dr. Virgil Nemoianu, marți, 11 octombrie 2016, în Sala de Lectură a Facultății de Litere

virgil-nemoianu

afis-lansare-de-carte