Conferințele Departamentului de Studii Culturale

Vizionare și dezbatere „Gestures of Resistance”, 28 noiembrie 2019, ora 16.00, Amfiteatrul Bălcescu

Gestures-of-Resistance-1-v3

Departamentul de Studii Culturale al Facultății de Litere vă invită la vizionarea filmului documentar “Gestures of Resistance”. Evenimentul va avea loc joi, 28 noiembrie 2019, începând cu ora 16:00, în Amfiteatrul Bălcescu (Facultatea de Litere). Vizionarea va fi urmată de o dezbatare în prezența realizatoarei, doamna Olga Ștefan, și a celor doi moderatori, membri ai departamentului, prof. univ. dr. Andrei Șiperco și asist. univ. dr. Constantin Emil Bucur. Filmul aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. Vă așteptăm cu drag alături de noi.


Atelier „Aspecte ale diplomației contemporane”, 18 aprilie 2019, ora 14.00

V4 - Afiș - Aspecte ale diplomatiei contemporane
În seria de evenimente dedicate sărbătoririi a 20 de ani de la înființarea specializării Studii europene, vă invităm să participați la workshop-ul intitulat:
                                                                                Aspecte ale diplomației contemporane  – Invitat: Patricia Nistor.
                                                                                          
                                                                                                            moderatori: asist. univ. dr. Oana Preda și
                                                                                                                                asist. univ. dr. Emil Bucur
Atelierul va avea loc joi18 aprilie 2019, ora 14.00; sala: Dan Horia Mazilu (205). Evenimentul este deschis și se adresează tuturor studenților facultății, interesați de diplomație și relații internaționale, la nivel național, european și internațional.

 Seminarul de informare: „Delegații de tineret ai României la ONU”, marți, 22 mai 2018, ora 18.00, sala 118

 

Vrei să afli cine sunt și ce fac Delegații de tineret ai României la ONU? Cum ar fi să fii chiar tu, în anii următori, reprezentant al României la ONU?

Centrul de Studii Europene organizează marți 22 mai, ora 18.00, sala 118 Seminarul de informare: Delegații de tineret ai României la ONU, susținut de Ioana Covei și Vlad Măcelaru, actualii delegați.

Scopul evenimentului este de a discuta cu tinerii despre oportunitățile de implicare în procesul decizional, pornind de la nivel local şi până la cel național şi de a-i încuraja să devină facilitatori ai schimbărilor pe care şi le doresc.

Ioana și Vlad vor explica ce presupune programul Delegat de Tineret la #ONU și cu ce idei și resurse au venit din deplasările de la sediul ONU de la New York, indentificând împreună cu #VOI, soluțiile la problemele pe care tinerii din #România le întâmpină.

Va fi prezentată și modalitatea de acces la acest program în vederea pregătirii procesului de selecție pentru viitorii Delegați de tineret ai Romaniei la ONU, pentru mandatul 2018-2019.

Evenimentul este deschis şi se adresează tuturor studenților facultății de Litere, indiferent de specializare, interesaţi de diplomaţie şi relaţii internaţionale, cât şi de problemele şi politicile de tineret, la nivel naţional şi internaţional.

„Delegat de Tineret al României la Naţiunile Unite” este un program guvernamental, implementat de către Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, de reprezentare publică a intereselor tinerilor români la nivel internaţional. Cei doi Delegaţi, sunt selectaţi anual printr-un proces naţional şi deschis de selecţie și reprezintă interesele generaţiei lor în cadrul lucrărilor organismelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în urma consultărilor cu tinerii.

Vă așteptăm alături de noi!

Centrul de Studii Europene, Facultatea de Litere

#UNYDRo #Haisitu #YouthSolutions #UNforYouth #TheTimeIsNow


Conferința One European Dilemma: Catalexit or Catastrophy?, luni, 27 noiembrie 2017, ora 18.00

Colectivul de Studii europene din cadrul Departamentului de Studii Cultrale al Facultății de Litere, în colaborare cu Centrul de Studii Europene, vă invită luni, 27 noiembrie 2017, la conferința:

„One European Dilemma: Catalexit or Catastrophy?”

În ultimele luni, Spania s-a aflat în atenția presei internaționale, iar acest fapt a fost cauzat de escaladarea fenomenului secesionist din regiunea Cataloniei. Această problemă domestică a regatului iberic a fost una acută până în acest an, însă odată cu referendumul organizat de către Parlamentul din Catalonia, pe data de 1 octombrie 2017, privind independența regiunii față de guvernul de la Madrid, ea a determinat o criză de amploare, iar pe durata acestei întâlniri vom încerca să răspundem unor întrebări precum:

De unde provine și cum a evoluat sentimentul de independență al catalanilor?

Cum se poziționează Uniunea Europeană față de acest subiect?

Câtă legitimitate au avut acțiunile întreprinse de Charles Puigdemont?

Care vor fi următorii pași pe care îi va întreprinde guvernul condus de Mariano Rajoy?

Invitat la acest eveniment este dl. lect. univ. dr. Marian Ștefănescu (Facultatea de Istorie, Universitatea din București), care va purta un dialog cu moderatorii evenimentului, dl. prof. univ. dr. Andrei Șiperco (Facultatea de Litere, Universitatea din București – director al Centrului de Studii Europene) și dl. asist. univ. dr. Constantin-Emil Bucur (Facultatea de Litere, Universitatea din București). La finalul conferinței va avea loc și o sesiune de Q&A.

Evenimentul se va desfășura în Amfiteatrul Odobescu (Facultatea de Litere) începând cu ora 18:00.


Cultură, diplomație și civilizație extraeuropeană: Cazul regiunii Asia de Sud-Est, marți, 17 octombrie 2017, ora 11.00

Departamentul Studii Culturale / colectivul: Studii europene are plăcerea de a vă invita marți, 17 octombrie 2017, în intervalul orar 11.00-12.00, la întâlnire-dezbatere cu Excelența Sa Gheorghe Săvuică, fost ambasador al României în Republica Indonezia, având drept temă de discuție:

Cultură, diplomație și civilizație extraeuropeană: Cazul regiunii Asia de Sud-Est

Invitat: E.S. Gheorghe Săvuică

Moderatori: prof. univ. dr. Andrei Șiperco

asist. univ. dr. C-tin Emil Bucur

 

Întâlnirea se va desfășura în sala 205 (Facultatea de Litere, str. Edgar Quinet, etajul 2, aripa dreapta). și este organizată de Centrul de Studii Europene, în colaborare cu Institutul Român de Studii Euro-Asiatice.