Evenimente științificeAffiche DME final

 

Les Miracles de la Vierge. Les manuscrits de la Bibliothèque du Saint Synode de l’Église Orthodoxe Roumaine (film realizat de Ileana Stănculescu, în dialog cu arhimandritul Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sf. Sinod, și cu lector dr. Cristina Dima, Departamentul de Studii literare al Facultății de Litere)


International colloquium Representations of Mary, the Mother of God, between official cult and local veneration. Texts and images,

23-24 October 2020

Colloque international Représentations de la Vierge Marie entre culte officiel et vénération locale. Textes et images,

23-24 octobre 2020

Maria_FINAL JPG


Afiș_Colocviul Departamentului de lingvistică

În zilele de 22 şi 23 noiembrie 2019 va avea loc cel de-al 19-lea Colocviu Internațional organizat de Departamentul de lingvistică din Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu Centrul de Studii românești și Centrul de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Sub titlul Româna în context romanic, colocviul, care reuneşte un număr mare de cercetători din țară și din străinătate, acoperă, ca și în edițiile precedente, o tematică foarte largă, din toate domeniile și direcțiile studiului limbii române, cu deschideri către romanistică şi către teoria şi tipologia lingvistică.

Invitaţii care vor susţine comunicări în plen sunt profesorii Andreas Dufter (Universitatea Ludwig-Maximilians, München), Alexandru Grosu (Universitatea din Tel-Aviv) şi Ana Maria Martins (Universitatea din Lisabona). Lucrările se vor desfășura în următoarele secțiuni: Gramatică și fonetică; Pragmatică și stilistică; Lexic, semantică, terminologii; Istoria limbii, filologie și dialectologie; Didactica limbii române ca limbă străină; Didactica limbii şi literaturii române.

În deschiderea Colocviului, în 21 noiembrie 2019, se va desfăşura workshopul Teorie și teorii lingvistice. Rolul teoriei în cercetarea lingvistică actuală românească, iar în zilele de 22 şi 23 noiembrie, în paralel cu secţíunile colocviului, va avea loc Third Bucharest Workshop on Formal Approaches to Romance Microvariation.

Afis lingvistica final WEB


afis NOU
Program colocviu DSC noiembrie 2019_Page_1
Program colocviu DSC noiembrie 2019_Page_2
Program colocviu DSC noiembrie 2019_Page_3


afis NOU
Program colocviu DSC noiembrie 2019_Page_1
Program colocviu DSC noiembrie 2019_Page_2
Program colocviu DSC noiembrie 2019_Page_3


Colocviul internațional al Departamentului de Lingvistică, ajuns la cea de a 18-a ediție, se va desfășura în zilele de 23 şi 24 noiembrie la Facultatea de Litere a Universității din București. Invitații din acest an sunt Corinne Rossari (Universitatea din Neuchâtel) și Michelle Sheehan (Universitatea „Anglia Ruskin”, Cambridge). Între participanți, alături de cei din ţară (Bucureşti, Cluj, Braşov, Craiova, Alba-Iulia etc.), sunt lingviști din Marea Britanie, Elveţia, Italia, Franţa, Spania, Japonia etc. Pe lângă secțiunile tradiționale (Gramatică; Pragmatică şi stilistică; Lexic, semantică, terminologii; Istoria limbii române, fonetică, dialectologie; Didactica limbii române ca limbă maternă; Didactica limbii române ca limbă străină), în cadrul colocviului sunt organizate și două workshopuri tematice, cu largă participare internațională – Syntactic Variation in Romance și Attitude and Stance in Discourse.

Deschiderea va avea loc în Amfiteatrul Odobescu al Facultății de Litere, vineri 23 noiembrie, la ora 9.30. Tot vineri, 23 noiembrie, la ora 18.15, în Amfiteatrul Odobescu se vor lansa mai multe volume colective scrise sau îngrijite de lingviști ai Universității din București: Variație în română și în limbile romanice. Actele celui de al 17-lea colocviu internațional al Departamentului de lingvistică; Studii lingvistice. Omagiu Valeriei Guțu Romalo; Studii romanice, I. Omagiu profesorilor Florica Dimitrescu și Alexandru Niculescu la 90 de ani; Discursul parlamentar românesc (1866-1938).O perspectivă pragma-retorică; Istoria limbii române, vol. I.

Colocviu.2018


 

În zilele de  24 și 25 noiembrie 2017 se vor desfășura lucrările celui de al 17-lea Colocviu internaţional al Departamentului de Lingvistică, cu tema  Variație în română și în limbile romanice.

În cadrul colocviului vor prezenta conferințe plenare trei lingviști de renume (Ian Roberts, Universitatea din Cambridge; Donca Steriade, MIT; Nigel Vincent, University of Manchester) și va avea loc workshop-ul Discourse phenomena in a comparative and typological perspective.

Lucrările se vor desfășura începând cu ora 09.00 în sediul Facultății de Litere a Universității din București (Strada Edgar Quinet, nr. 5-7), conform programului.