Val.UE.s Discriminarea și valorile UE: o călătorie

Expoziția itinerantă Val.UE.s Discriminarea și valorile UE: o călătorie va fi lansată miercuri, 21 iunie, ora 17.00 în Holul de marmură al Facultății de Litere a Universității din București.

Proiectul european Val.UE.s | Valorizing Lives & Understanding European (hi)Stories are ca scop creșterea conștientizării în privința discriminării în rândul generațiilor tinere, să demareze o analiză asupra totalitarismului în Europa și să stimuleze reflecția asupra discriminării în zilele noastre.

Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin programul CERV, este condus de Consorzio Sapienza Innovazione din Roma (partener-coordonator) în parteneriat cu Municipalitatea Cinisello Balsamo (Italia), Institutul Luigi Sturzo din Roma (Italia), Universitatea din Budapesta (Ungaria), Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – Universitatea din București (România) și Universitatea din Kaunas (Lituania).

Expoziția prezintă imagini, texte și interviuri video colecționate din țările partenere pe tema discriminării, abordate atât din perspective istorice, cât și contemporane. Pentru a realiza acest lucru, partenerii au preferat o lectură istorico-științifică a imaginilor selectate, în timp ce alții s-au concentrat asupra unei lecturi mai personale și mai subiective.

Sub coordonarea Muzeului Contemporan de Fotografie, elevii au abordat tema discriminării istoric și personal, s-au implicat personal în cercetarea iconografică și în selectarea imaginilor pe parcursul mai multor săptămâni împreună cu oameni care, în diferite forme, au fost victime ale discriminării și au fost ambasadori anti-discriminare. Un proces ce le-a permis elevilor să înțeleagă forța imaginilor și să abordeze temele complicate ale diversității, inegalității și intoleranței, și să înțeleagă valorile fundamentale ale culturii democratice.