Facultatea de Litere anunță cu durere trecerea în neființă, înainte de vreme, a profesorului Liviu Groza, membru al Departamentului de lingvistică, fost director de departament și fost prodecan al Facultății.
Născut la 27 iulie 1957, profesorul Liviu Groza a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București în 1982, iar din anul 1991 a parcurs toate treptele carierei universitare, devenind unul dintre profesorii cei mai îndrăgiți, cei mai echilibrați și cei mai merituoși ai Facultății de Litere. În perioada 1996-1997, a făcut un stagiu de specializare în lexicologie la Centre National de la Recherche Scientifique – Institut National de la Langue Française de la Nancy, iar în perioadele 1998 – 2002 și 2012 – 2014 a fost lector de limba română la Hankuk University of Foreign Studies din Seul, reprezentând exemplar limba și cultura română în străinătate.
Cunoscut și apreciat ca reputat didactician, frazeolog și lexicolog, regretatul profesor Liviu Groza este autor a numeroase contribuții științifice dedicate descrierii, valorificării, funcționării și evoluției vocabularului și frazeologiei românești, dintre care sunt de citat cărțile „Dinamica unităţilor frazeologice în limba română contemporană” (2005), „Elemente de lexicologie” (2004 și 2012), „Probleme de frazeologie. Studii. Articole. Note” (2011), „A o întoarce ca la Revoluționești. Mic dicționar de expresii, proverbe și citate … insolite” (2014), „De la Ana la Caiafa. Mic dicționar de expresii biblice” (2014), „Creativitate și expresivitate în frazeologia limbii române” (2017), „De pe vremea lui Pazvante. Imagini ale vieții din trecut în expresii românești” (2022). Toate aceste cărți, alături de multe alte articole și studii, reflectă, prin maniera de abordare, stil și conținuturi, pasiunea profesorului pentru limba română, pe care a slujit-o cu competență întreaga viață.
Colegii și studenții Facultății de Litere îi sunt recunoscători profesorului Liviu Groza pentru modelul său uman și profesional, pentru consistența științifică, modestia și hărnicia de care a dat întotdeauna dovadă, atât ca profesor și cercetător, cât și ca responsabil al treburilor administrative. Odihnească-se în pace…
Corpul neînsuflețit va fi depus mâine, 7 aprilie, începând cu ora 11.00, la capela Cimitirului Sfânta Vineri din București.