Şcoala Doctorală „Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu” (SD SITT) – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) al Universității din București, Facultatea de Litere, organizează doctorate interdisciplinare în domeniile „Studii culturale” și „Filologie” (teorii contemporane), în relație cu știința imaginii și cu studiul fenomenelor culturale.
Scopul major al Școlii Doctorale SITT-CESI este de a pregăti cercetători competitivi internațional, cu lucrări transdisciplinare relevante pentru câmpurile profesionale în care urmează să se insereze (sau deja activează), capabili să abordeze critic cultura vizuală contemporană și să se angajeze ca promotori în consolidarea câmpului cultural. Doctoranzii și absolvenții Școlii Doctorale SITT-CESI sunt angajați în învățământ și cercetare, în marile instituții culturale, în asociații și fundații foarte active în plan internațional și în mediul industriilor creative.
Profesorii și specialiștii îndrumători de teze de doctorat în cadrul Școlii Doctorale SITT-CESI s-au pregătit și au predat în universități și instituții europene și nord-americane, având realizări importante și portofolii de activitate printre cele mai bine cotate în domeniile lor de expertiză. Aceste experiențe, în principal, sunt responsabile pentru calitatea programului de cursuri, pentru componența internațională a comisiilor de îndrumare și calitatea programului de cercetare al doctoranzilor, îndrumați și sprijiniți instituțional foarte atent, pentru calificativele înalte primite de tezele finale de doctorat și pentru publicarea cu succes a acestora.
Programul de studii avansate pentru doctorat (în anul I) cuprinde cursuri dedicate teoriilor moderne și contemporane ale relației text-imagine, studiilor culturale contemporane, științei imaginii și studiului vizualului, precum și tutoriale pentru activitatea de cercetare (management de proiect, cercetare integrată și pluridisciplinară, etica cercetării) și tutoriale pentru documentare.
Activitatea de cercetare a doctoranzilor (în anii I-III) este susținută prin următoarele programe instituționale: colocviul științific bianual de raportare a etapelor cercetării; cotutele interdisciplinare naționale și internaționale; acorduri Erasmus pentru documentare (în prezent, la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Università degli Studi di Roma „La Sapienza”, Katholieke Universiteit Leuven, Università di Pisa) și stagii ERASMUS de practică de cercetare (contractate individual); granturi anuale pentru participarea la manifestări științifice naționale și internaţionale; bibliotecă și laboratoare multimedia proprii; serii de publicații științifice CESI (Images. Journal of Visual and Cultural Studies, Institutul European; „Text şi imagine”, colecția de volume de autor și volume colective, Editura Universităţii din Bucureşti).
Directorul Școlii Doctorale:
conf. univ. dr. habil. Ileana Marin, ileana.marin@litere.unibuc.ro ( CV)
Coordonatorul științific al Centrului de studii doctorale și director CESI:
prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, sorin.alexandrescu@litere.unibuc.ro
Conducători de doctorat în domeniul Filologie:
- Prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu
- Prof. univ. dr. Mihai Moraru
- Prof. univ. dr. Mădălina Nicolaescu
- Conf. univ. dr. habil. Alexandra Vrânceanu
Studenți doctoranzi înmatriculați – Domeniul Filologie
List of PHD students_field Philology
Conducători de doctorat în domeniul Studii culturale:
- Prof. univ. dr. habil. Caius Dobrescu
- Conf. univ. dr. habil. Ileana Marin
Studenți doctoranzi înmatriculați – Domeniul Studii culturale
List of PHD students_field Cultural studies
- Structură an universitar 2023-2024
- Plan de învățământ SD SITT 2023-2027
- Plan de învățământ Studii Culturale 2022-2025
- Contract de studii
- Plan de învățământ Filologie-Studii culturale 2021-2024
- Curriculum DS SITT_2021-2024 (English version)
- Fișe de disciplină
- www.facebook.com/CESI.studiul.imaginii
Susțineri publice teze de doctorat
Centrul de cercetare postdoctorală „Civilizație, Imagine Vizuală și Scriitură” (CIVIS)
„Civilizaţie, Imagine Vizuală şi Scriitură” (CIVIS) este o structură postdoctorală de tip cluster de cercetare, care funcționează în Şcoala Doctorală „Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu” (SD-SITT/ CESI) din anul 2010.
CIVIS vine în continuarea cercetărilor postdoctorale desfășurate la CESI încă de la înființarea acestuia, în 2001, finalizate cu volume de autor publicate în edituri din țară și din străinătate, în baza unor granturi de cercetare sau al unor parteneriate instituționale.
CIVIS oferă un program anual de burse POSDRU în domeniul „Ştiinţe umaniste şi arte”, finanțate pentru maximum trei ani consecutivi.
În cadrul proiectului intitulat „Program postdoctoral pentru formare cercetători în ştiinţe”, POSDRU/89/1.5/S/58852, beneficiar: Universitatea din Bucureşti, trei din cei șase postdoctoranzi CIVIS au desfășurat stagii de cercetare şi documentare de patru luni în următoarele universități europene:
Andreea Răsuceanu ‒ Équipe „Écritures de la modernité”, Université Sorbonne Nouvelle – Paris 3 (octombrie 2011 – ianuarie 2012, octombrie – noiembrie 2012)
Alexandru Matei ‒ Centre d’Etude sur les Images et les Sons médiatiques, Université Sorbonne Nouvelle – Paris 3 (februarie – martie 2012)
Liviu Costin ‒ Deparment of History, Philosophy and Religion, Faculty of Humanities and Social Sciences, Oxford Brookes University (octombrie – noiembrie 2012).
Pe parcursul celor trei ani de cercetare, cei șase postdoctoranzi au participat la module de cursuri susținute de specialişti invitaţi de la instituţii/ universităţi prestigioase, printre care:
„Performance, Visuality and Intermediality”, 28 februarie – 3 martie 2011, invitaţi: prof. dr. Maaike Bleeker, Universitatea Utrecht, Olanda; prof. dr. Michael Kattenbelt, Universitatea Utrecht, Olanda; prof. dr. Robin Nelson, Universitatea din Londra, Marea Britanie.
„Direcţii recente în teoria şi istoria culturală”, 19-22 septembrie 2011, invitat: cercetător ştiinţific dr. Ştefan Lemny, Biblioteca Naţională a Franţei.
„Les paysages et les arts”, 20-21 iunie 2012, invitat: prof. dr. Michel Collot, Universitatea Sorbonne Nouvelle-Paris 3.
Cercetările de postdoctorat se finalizează la CIVIS cu volume de autor, publicate fie în seria CESI „Text şi imagine”, Editura Universității din București (acreditată CNCS), fie de alte edituri din țară și din străinătate.
Printre volumele publicate se numără:
Mircea Eliade şi modernitatea filosofică europeană, de Liviu Costin (Editura Universității din București, seria „Text și imagine”, 2014)
Noul film românesc: Un eseu de antropologie vizuală, de Lucia-Simona Dinescu (Editura Universității din București, seria „Text și imagine”, 2014)
O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983), de Alexandru Matei (Editura Curtea Veche, 2013)
Eminescu şi literatura română veche. Universalism, vizionarism şi imagistică literară, de Gianina Picioruş (Editura Universității din București, seria „Text și imagine”, 2014)
Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, de Andreea Răsuceanu (Editura Humanitas, colecţia “Academica”, 2013)
În cadrul proiectului „Cercetători competitivi pe plan european în domeniul ştiinţelor umaniste şi socio-economice. Reţea de cercetare multiregională (CCPE)”, POSDRU/159/1.5/S/140863 (beneficiar: Universitatea de Vest din Timişoara, partener 3: Universitatea din Bucureşti), bursa postdoctorală CIVIS acordată pentru o perioadă de 16 luni a inclus un stagiu de cercetare și documentare de trei luni.
Gabriel Badea, Dipartimento di Studi Storici, Università degli Studi di Torino (februarie – aprilie 2015).
Acordarea burselor postdoctorale CIVIS se realizează prin concurs, în baza metodologiilor specifice tipurilor de finanțări.