Lectoratul de limba română de la Oxford, la ceas aniversar

Lectoratul de limba română de la Oxford a celebrat împlinirea a 10 ani de existență, printr-o conferință organizată miercuri, 17 mai 2023, la Trinity College, Oxford și prin expoziția „Romanian in Oxford”, desfășurată în perioada 15 mai – 9 iunie 2023, găzduită la Taylor Institution Library și îngrijită de dr. Adina Brădeanu și prof. Martin Maiden.

Conferința a fost deschisă de prof. Martin Maiden, creator al lectoratului de limba română de la Oxford și Doctor Honoris Causa al Universității din București. La eveniment a fost prezentă Excelența Sa, doamna Laura Popescu, ambasador al României în Marea Britanie, precum și directorul Institutului Limbii Române, doamna conf. univ. dr. Daiana Cuibus. Au avut intervenții și profesorii oxonieni Benjamin Thompson (Associate Head of the Humanities Division) și Philomen Probert (Chair of the Faculty Board of Linguistics, Philology, and Phonetics).

Universitatea din București este legată de existența lectoratul de limba română de la Oxford, prin colaborarea cu conf. univ. dr. Oana Uță Bărbulescu, cadru didactic la Facultatea de Litere.

De asemenea, la evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 10 ani de existență a lectoratului de limba română de la Oxford au luat parte și conf. univ. dr. Adina Dragomirescu, director al Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, dar și conf. univ. dr. Alexandru Nicolae, cercetător în cadrul aceluiași institut și cadru didactic al Facultății de Litere a UB.