Conferință și curs deschis despre arta tradițională a covoarelor azere – miercuri, 23 noiembrie 2022, 18.00, Sala de Lectură

---
TRADITIONAL ART OF AZERBAIJANI CARPET WEAVING
UNESCO INTANGIBLE HERITAGE
---
conference and open course
by prof. dr. Sevdagul Aliyeva from 
Azerbaijan University of Languages
Baku, Azerbaijan
 
Miercuri, 23 noiembrie 2022, 18.00
Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere

---

---

Miercuri, 23 noiembrie 2022, începând cu ora 18.00, are loc, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, o conferință –  curs deschis despre tradiția covoarelor azere. Prelegerea în limba engleză este susținută de dna. prof. univ. dr. Sevdagul Aliyeva, de la Universitatea de Limbi Străine din Baku, Azerbaijan, și se desfășoară ca urmare a parteneriatului încheiat în 2019 între Facultatea de Litere a Universității din București și Azerbaijan University of Languages din Baku.
---
Arta tradițională azeră a realizării de covoare a fost inclusă, începând din 2010, pe lista patrimoniului imaterial UNESCO. Covoarele azere uimesc prin bogăția detaliilor, textura foarte densă, varietatea culorilor și marea diversitate de la o regiune la alta a țării. Sunt covoare realizate întotdeauna manual, cu multă migală, influențate de tradiția și tehnica persană, dar cu note și trăsături distincte față de cele din Persia. Tradiția acestora a fost transmisă în familiile azere din generație în generație, iar mărturiile arheologice legate de realizarea lor coboară până în epoca bronzului. Primele vești istorice despre rafinamentul artistic al covoarelor de pe teritoriul actual al Azerbaijanului au fost date, încă din antichitate, de Herodot.
---

---

În Azerbaijan, covoarele sunt socotite un simbol național și fac obiectul unei legi speciale. Există covoare folosite cotidian, pentru decorarea caselor, există covoare cu rol ritual, folosite strict în anumite contexte ceremoniale, și chiar covoare despre care se crede că au puterea de a vindeca.
Muzeul Covoarelor azere din Baku, găzduit astăzi de o clădire foarte modernă prin arhitectură, care are forma unui covor, a fost primul muzeu din lume dedicat covoarelor.
Evenimentul este parte a seriei de cursuri deschise susținute lunar la Facultatea de Litere de profesori invitați de la universitățile partenere și se bucură de participarea reprezentanților Ambasadei Republicii Azerbaijan în România și ai Ministerului Culturii din România.

---

---