De la Dublin în Transilvania: Genealogii ale romanului Dracula de Bram Stoker

O expoziție realizată de Ambasada Irlandei în România

Curator: Cătălin D. Constantin

 

Primăria Municipiului Sighișoara

Piața Muzeului 7, Sighișoara

24 iunie  – 20 noiembrie 2022

2022 marchează 125 de ani de la publicarea romanului  lui  Bram  Stoker,  Dracula,  cel  mai  cunoscut  roman  horror  al literaturii mondiale. Dracula avea să fie cel mai ecranizat personaj din istoria omenirii, cu peste 300 de filme în care devine erou. Anul 2021 a însemnat 90 de ani de la premiera filmului Dracula, demult un film clasic, unde Béla Lugosi, născut în Transilvania, joacă rolul principal. 2022 înseamnă, de asemenea, 100 de ani de la premiera altei capodopere a cinematografiei, Nosferatu. Simfonia groazei, peliculă a regizorului expresionist german F. Murnau. Sunt pretexte alăturate cronologic, binevenite ca Ambasada Irlandei în România să organizeze o expoziție cu titlul De la Dublin în Transilvania: genealogii ale romanului Dracula de Bram Stoker, care va fi prezentă la Sighișoara între 24 iunie și 20 noiembrie 2022.

Expoziția pune alături imagini cu caracter foarte diferit: gravuri istorice, manuscrise cu valoare documentară, dar și mai multe fotografii făcute de curatorul expoziției, Cătălin D. Constantin, în Transilvania de astăzi, care par − deși nu sunt − rupte de curgerea timpului și desprinse din chiar scenografia romanului lui Bram Stoker. Apoi, fotografii de arhivă evocând atmosfera Dublinului în care a trăit autorul, sau câteva cadre din ecranizări arhicunoscute ale romanului. Expoziția a fost concepută ca o juxtapunere de imagini, din registre diferite. Rolul ei nu e acela de a pune în oglindă povestea romanului cu povestea istorică a lui Vlad Țepeș. Acest lucru a fost făcut deja de multe ori, în mod cât se poate de convingător.

Romanul Dracula a stârnit controverse. Continuă să aibă admiratori înfocați, la 125 de ani de la publicarea lui. Dar are, mai departe, și detractori. Sunt istorici care acuză „deturnarea” și manipularea istoriei, uitând că ficțiunea și istoria sunt domenii diferite și au legi diferite. Povestea din roman e o ficțiune gotică frumoasă. Traseul celebrității romanului, trecând prin filmografie, e cu totul altă poveste, nu mai puțin interesantă, creatoare de mituri moderne. Dracula avea să devină cel mai cunoscut mit modern, foarte interesant într-o analiză antropologică. Adevărul ficțiunii și cel istoric sunt realități paralele, care se întâlnesc fără a se întâlni. Expoziția evocă, nu documentează, urmărind să sugereze posibile conexiuni între Transilvania reală și cea gotic-fictivă din roman, între atmosfera din Dublinul epocii autorului și felul în care el imaginează un teritoriu existent, dar pe care îl poate doar închipui: Bram Stoker nu ajunge niciodată să pună piciorul în Transilvania reală, deși se documentează în amănunt pentru a scrie romanul. Forța ficțiunii așază peste Transilvania reală o Transilvanie imaginară care capătă putere de realitate, pentru că astăzi publicul larg nu poate gândi Transilvania fără această poveste. Îi datorăm lui Bram Stoker și atmosferei Dublinului fin de siècle această Transilvanie imaginară, fără de care am gândi altfel, astăzi, identitatea Transilvaniei geografice. Istoria și legenda se întrețes la Sighișoara: vechea cetate păstrează o casă în care, se crede, ar fi venit pe lume, în vreme ce tatăl său era în exil în Transilvania, Vlad Țepeș, personajul istoric care l-a inspirat pe Stoker.

La evenimentul de deschidere, care va avea loc vineri, 24 iunie, ora 18.00, în Sala de Festivități a  Primăriei Municipiului Sighișoara, vor participa Excelența Sa Dl. Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România, scriitorul irlandez Paul Murray, care a publicat foarte mult despre Bram Stoker, dl. Iulian Sârbu, Primarul Municipiului Sighișoara, precum și dl. Cătălin D. Constantin, antropolog, conferențiar la Universitatea din București și  curator al expoziției.

Evenimentul este organizat de Ambasada Irlandei în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sighișoara și Facultatea de Litere a Universității din București.