Premiile celei de a XIX-a ediții a Sesiunii de studii și comunicări de literatură comparată, iconologie și ekphrastică, 13 mai 2022

Sesiunea de studii și comunicări de literatură comparată, iconologie și ekphrastică, ajunsă la cea de-a XIX-a ediție,  s-a desfășurat vineri, 13 mai, online, pe platforma Google Meet. Tema aleasă pentru această ediție a fost Coborârea în Infern.

Participanții – studenți, masteranzi, doctoranzi și profesori – au răspuns cu entuziasm acestei teme dificile, totodată frumoase și generoase, demonstrând interesul constant și pasiunea pentru domeniul literaturii universale și comparate. Comunicările prezentate s-au remarcat prin varietatea subiectelor și abordărilor, prin deschiderea și mobilitatea explorărilor ce au vizat literatura, pictura, muzica și filmul.

Premiul „Dan Grigorescu”, acordat pentru cea mai bună lucrare, a fost obținut de Indra-Flavia-Elena Iosef  (FLLS, Masteratul de Studii hispanice, anul I). Titlul lucrarii susținute: Infernul din subconștient sau anularea dragostei prin tăcere. Cu ușile închise, de Jean-Paul Sartre și Casa Bernardei Alba, de Federico García Lorca.

Premiul Special oferit de Colectivul de Literatură comparată pentru abordarea inedită a temei propuse a fost acordat ex aequo la această ediție, în mod excepțional, datorită calității remarcabile a comunicărilor prezentate: Maria-Ioana Oancea (doctorand, Școala Doctorală Litere, Universitatea din București),  pentru lucrarea Orfeu privind înapoi, și Ioana-Mădălina Iftime (Facultatea de Litere, LLR-LLM, anul II), pentru lucrarea Infernul cavaleresc în Gargantua și Pantagruel: legitimând entropia rabelaisiană prin paralogia postmodernă.

Cele mai calde felicitări celor trei premiante și tuturor participanților!