Sesiunea de studii și comunicări de literatură comparată, iconologie și ekphrastică, ajunsă la cea de-a XIX-a ediție, s-a desfășurat vineri, 13 mai, online, pe platforma Google Meet. Tema aleasă pentru această ediție a fost Coborârea în Infern.
Participanții – studenți, masteranzi, doctoranzi și profesori – au răspuns cu entuziasm acestei teme dificile, totodată frumoase și generoase, demonstrând interesul constant și pasiunea pentru domeniul literaturii universale și comparate. Comunicările prezentate s-au remarcat prin varietatea subiectelor și abordărilor, prin deschiderea și mobilitatea explorărilor ce au vizat literatura, pictura, muzica și filmul.
Premiul „Dan Grigorescu”, acordat pentru cea mai bună lucrare, a fost obținut de Indra-Flavia-Elena Iosef (FLLS, Masteratul de Studii hispanice, anul I). Titlul lucrarii susținute: Infernul din subconștient sau anularea dragostei prin tăcere. Cu ușile închise, de Jean-Paul Sartre și Casa Bernardei Alba, de Federico García Lorca.
Premiul Special oferit de Colectivul de Literatură comparată pentru abordarea inedită a temei propuse a fost acordat ex aequo la această ediție, în mod excepțional, datorită calității remarcabile a comunicărilor prezentate: Maria-Ioana Oancea (doctorand, Școala Doctorală Litere, Universitatea din București), pentru lucrarea Orfeu privind înapoi, și Ioana-Mădălina Iftime (Facultatea de Litere, LLR-LLM, anul II), pentru lucrarea Infernul cavaleresc în Gargantua și Pantagruel: legitimând entropia rabelaisiană prin paralogia postmodernă.
Cele mai calde felicitări celor trei premiante și tuturor participanților!