Volumul Attitude and Stance in Discourse aduce în discuție aspecte teoretice și implicații practice ale poziționării (stancetaking), fenomen inerent în comunicarea verbală, legat de exprimarea subiectivității și de construirea intersubiectivității în discurs. Volumul include contribuții ale unor autori români (din mai multe centre universitare) și străini, care au participat la workshop-ul “Attitude and Stance in Discourse”, organizat în cadrul conferinței internaționale a Departamentului de Lingvistică (Facultatea de Litere, Universitatea din București), în noiembrie 2018.
Capitolele lucrării explorează variația în timp și spațiu a proceselor de negociere a semnificației, într-o mare varietate de forme discursive, incluzând discursul politic, juridic, publicistic, literar, comunicarea online, corespondența privată, conversațiile informale și dezbaterile școlare. Unele articole se raportează la evenimente cu impact asupra vieții sociale și politice (de exemplu, procesul soților Ceaușescu, incendiul de la Colectiv sau pandemia de COVID-19).
Volumul propune o abordare pragma-retorică și interacțională, dar și interdisciplinară a problematicii abordate, promovând dialogul dintre cercetători ai fenomenului poziționării cu formații și preocupări diverse. O atenție particulară este acordată aspectelor aplicative privind perfecționarea și extinderea comunicării interculturale, predarea limbilor străine, dezvoltarea abilităților comunicative ale elevilor și studenților.
https://www.cambridgescholars.com/product/978-1-5275-7610-0
https://www.cambridgescholars.com/resources/pdfs/978-1-5275-7610-0-sample.pdf