Conferința „Arta ne-a unit? (Dis)continuități în perioada medievală pe teritoriul României”, invitat lect. dr. Vlad Bedros, miercuri, 9 mai 2018, ora 18.00, Sala de Consiliu a Facultății de Litere [Update: galerie imagini]

Vlad BEDROS (istoric de artă, decan al Facultății de Istoria și Teoria Artei, din cadrul Universității Naționale de Arte din București) ne propune miercuri, 9 mai 2018, la ora 18,00, în Sala de Consiliu a Facultății de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7, parter), o conferință cu tema:

“Arta ne-a unit? (Dis)continuități în perioada medievală pe teritoriul României”.

Conferința se înscrie într-un ciclu de dezbateri organizate de Facultatea de Litere a Universității din București în primăvara și toamna anului 2018, pentru sărbătorirea unui veac de la Marea Unire.

Moderator: conf. dr. Cristina Bogdan

Prezentarea conferinței (Vlad Bedros):

“Istoriografia de artă a încercat să identifice, în patrimoniul medieval local, mărturii ale unor schimburi care ar funcționa ca premisă pentru constituirea unei expresii artistice naționale în modernitate. Exemplele avansate se concentrează asupra unor aspecte stilistice (particularități ale planimetriei sau ale decorației, transferul stilistic al icoanelor moldovenești în ambianța Maramureșului sau al celor brâncovenești în picturile comisionate de comunitățile românești din arealul mai larg transilvănean); se remarcă tradiționalul principiu al „primatului” arhitecturii asupra celorlalte genuri artistice. Prezentarea încearcă să puncteze reperele majore ale acestui discurs și să pledeze în favoarea unei mai atente evaluări, în contextul problemei unor posibili factori de continuitate, a iconografiei religioase (cu exemple din patrimoniul muntenesc și moldovenesc).”