Conferința ”Popasuri erotice în Bucureștii cântecelor de lume”, joi, 8 martie 2018, ora 18.30

Joi 8 martie 2018, ora 18.30, va avea loc la Palatul Suțu conferința domnului prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu Popasuri erotice în Bucureștii cântecelor de lume
Cu o existență multiseculară, „orașul lui Bucur” a fost, și continuă să fie, în ciuda multelor sale păcate, reale sau inventate, centrul vieții spirituale a românilor de pretutindeni, devenind, nu o dată, el însuși, un personaj plin de farmec, fascinant, pitoresc, în literatură, în artele plastice, în muzică. Spațiul de referință al „cântecelor de lume” culese, colportate, publicate, interpretate de Anton Pann, „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” a fost Bucureștiul cu mahalalele (nu în sensul peiorativ de astăzi al cuvântului), cu târgurile, cu cârciumile, cu grădinile, cu bisericile, cu ulițele sale prăfuite sau noroioase, cu fundăturile lui știute de birjari bărboși și de lăutari zeloși, gata pentru câteva parale să ofteze languros sub fereastra Dulcineelor de pe Dâmbovița.
O incursiune în lumea cântecelor de lume poate fi un util prilej de reconstituire și restituire a unui trecut cultural ale cărui miresme și sonuri nu au dispărut definitiv, copleșite de claxoanele automobilelor și de fumul țevilor de eșapament.
Nicolae Constantinescu este prof. univ. (emeritus) la Şcoala Doctorală Litere, Universitatea din Bucureşti. De formaţie filolog, specializat în folclor, etnologie, antropologie culturală. Doctor în filologie cu teza Rima în poezia populară românească (1973). Lector de limba română (bursier Fulbright) la Portland State University, U. S.A. (1976-1978) și la Universitatea din Turku (Turun Yliopisto), Finlanda, 1978-1979; 1992-1995. Șeful Catedrei de Etnologie și Folclor, Facultatea de Litere (1996-2008). Conducător de doctorat, din 1997. Premiul « Sim. Fl. Marian» al Academiei Române pentru lucrarea Relațiile de rudenie în societatea tradițională. Reflexe în folclorul românesc, 1987 (1990), republicată ca Etnologia și folclorul relațiilor de rudenie (2000). Premiul Perpessicius (ediții critice) decernat de Muzeul Național al Literaturii Române (2010) pentru Basme populare românești (2008) (în colaborare cu Iordan Datcu și A. Gh. Olteanu). Membru în Comisia Națională pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Cele mai recente cărți, Cultura antropologică. Ediție, prefață, note de Cătălin D. Constantin, 2016 și Constantin Brăiloiu – culegător și editor de folclor (I) (în colaborare cu Mihail Adrian Șerban), 2017


Intrarea: 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile.
** Următoarele conferințe:
Joi, 15 martie 2018, ora 18.30, Conferința „Realități și psihanaliză”, cu Alfred Dumitrescu;
Joi, 22 martie 2018, ora 18.30, Conferința „Arhipelagul Bucureștilor”, cu Vintilă Mihăilescu;
Joi, 29 martie 2018, ora 18.30, Conferința „Vindecări Miraculoase – Marius Bunescu” cu Simona Predescu, expert restaurator pictură, și Ioan D. Popa, şef Secţie Restaurare – Conservare, Muzeul Municipiului București.

Coordonatorul Conferințelor de joi: Cătălin D. Constantin