În zilele de 12-13 martie a avut loc întâlnirea de debut a proiectului Unveiling the Arts and Works behind the MASKS (101139852 / TOPIC: ERASMUS-EDU-2023-PI-ALL-INNO-EDU-ENTERP — Alliances for Education and Enterprises), la care au participat reprezentanți ai Departamentului de Studii Culturale, Facultatea de Litere a Universității din București, în calitate de parteneri în acest amplu proiect ERASMUS.
Proiectul reunește 12 parteneri, trei universități europene: Universidad de Valladolid, (Valladolid, Spania), coordonatorul proiectului, Università degli Studi della Basilicata (Matera, Italia), Universitatea din București (București, România), două instituții de formare profesională: Federación de Organizaciones Artesanas de Castilla y León – FOACAL (Valladolid, Spania), Centro de Formação Profissional para o Artesanato e Património – CEARTE (Coimbra, Portugalia), două asociații: Confederazione Nazionale dell’Artigianato (Matera și Potenza, Italia), Brigantia EcoPark (Bragança, Portugalia), doi agenți economici din mediul privat: Editrice L’Immagine – IMMA (Molfeta și Milano, Italia), IDimás Gestión (Salamanca, Spania), două instituții de cercetare: Institutul Arhiva de Folklor a Academiei Române (Cluj-Napoca, Romania), Academia Ibérica da Máscara (Bragança, Portugal) și un muzeu: Muzeul Național al Țăranului Român (București, Romania).
Proiectul MASKS este adresat studenților și specialiștilor din centrele de creație și cultură, oferind un program de formare online cu o abordare contemporană care salvgardează cunoștințele tradiționale referitoare la masca tradițională în diverse spații culturale europene. Cultura măștii va fi privită holistic, avându-se în vedere contextele largi ale creării și utilizării sale, implicațiile economice, identitare, patrimoniale și turistice și va propune modele de dezvoltare durabilă și conservare a acestui artefact cultural. Programul de formare online, va include burse mobilitate și o activitate de laborator viu care va reuni participanți din toate instituțiile de formare implicate în proiect. Programul va fi completat cu două expoziții ale lucrărilor realizate în timpul procesului de învățare, împreună cu mostre donate în acest scop de la meșteri și parteneri, expoziții ce urmează să fie vernisate la finalul celor 3 ani de desfășurare al proiectului.
Întâlnirea de lansare a avut loc în Aula Triste a Palatului Santa Cruz, sediul Universității din Valladolid, instituție publică fondată în 1241. La ceremonia de deschidere au fost prezenți prorectorul pentru Cercetare, domnul Enrique Baeyens Lázaro, și prorectorul pentru comunicare, cultură și sport, dna Carmen Vaquero López și reprezentanți ai fiecărei echipe de lucru. În cadrul întâlnirii participanții au putut vizita Biblioteca istorică a universității și Muzeul Național de Sculptură.
În ziua următoare, echipele au lucrat în sediul Facultății de Filosofie și Arte a Universității din Valladolid la stabilirea modului de lucru pe parcursul celor 5 ani de implementare a proiectului.