LINGVISTICĂ TEORETICĂ ȘI APLICATĂ

Lingvistica este cel mai prestigios subdomeniu al Universității din București, conform clasamentului QS World University Ranking. Astfel, în timp ce în clasamentul general Universitatea din București ocupă un loc în intervalul 851-900, în subdomeniul lingvistică ocupă un loc în intervalul 201-250. Este singura universitate din România prezentă în clasament pentru subdomeniul lingvistică. De aceea, o diplomă de master în lingvistică la Facultatea de Litere a Universității din București are atât valoare în sine, cât și valoare reală prin calitatea programului.

Programul este conceput ca spațiu al dialogului academic între profesori și masteranzi, favorizând un parcurs științific personalizat în funcție de interesele fiecărui masterand: disciplinele studiate reprezintă fundalul care îți formează o cultură lingvistică și îți dă acces la instrumentele de cercetare astfel încât tu să aprofundezi domeniul tău de interes și să elaborezi, pe parcursul celor 2 ani, disertația pe care o vei prezenta la sfârșit. Sistemul de evaluare este flexibil și orientat spre interesul particular de cercetare al masterandului. Orarul și cerințele de prezență la cursurile fizice îți permit să înveți și să lucrezi în același timp. Suporturile de curs și bibliografiile trimise pe e-mail sau postate pe Google classroom te ajută să îți pregătești examenele și să progresezi cu scrierea disertației.

Faci practica la Institutul de Lingvistică. Dar putem găsi împreună și alte domenii care te-ar interesa apropiindu-te de o viitoare carieră (învățământ, edituri, redacții ale unor ziare și instituții media, firme de IT, publicitate și relații publice, arhivele unor instituții, centre de limbi străine sau de română ca limbă străină, birouri notariale și de avocatură, centre de campanie electorală, diverse instituții de cultură etc.). Gândirea, cunoștințele și competențele unui lingvist sunt esențiale în toate domeniile de activitate.

Dacă ai fost studentul nostru la licență, atunci vei rămâne într-un mediu cunoscut, alături de profesorii și de colegii cu care te-ai familiarizat deja. Dacă ai absolvit mai de mult la noi, o reconectare nu ți-ar da energie pentru ceea ce lucrezi acum? Dacă vii la Litere pentru prima dată, vei cunoaște profesori de excelență, pasionați, cu spirit tânăr și disponibili pentru studenții lor.

Relația profesor – masterand este o relație de colaborare. Îi sprijinim pe studenți să participe cu comunicări la conferințe, lucrăm împreună cu ei în cadrul unor teme de cercetare, în granturi naționale și internaționale. Poți aplica pentru burse Erasmus sau pentru proiecte în rețeaua Civis. Te poți implica în activitățile Departamentului de lingvistică sau ale Institutului de Lingvistică și poți participa ca voluntar la organizarea unor evenimente naționale și internaționale.

Prin modul în care se desfășoară, programul îi ajută pe masteranzi să se autocunoască: să își identifice interesele, să își descopere aptitudinile și pasiunile, să își dezvolte gândirea critică și analitică, să facă alegeri corecte și inspirate, să fie creativi și originali, să își valorifice potențialul. Mai mult decât a face lingvistică, deschidem oportunități de carieră și contribuim la dezvoltarea personală a celor care știu să vadă ce e dincolo de stereotipuri.