Cercul de Cultură și Studii Europene

DESCRIEREA CERCULUI DE CULTURĂ ȘI STUDII EUROPENE

Cercul de Cultură și Studii Europene (CCSE) a apărut ca urmare a dorinței atât a studenților cât și a profesorilor din domeniul studiilor culturale și europene cu scopul adâncirii cercetării temelor acestui palier. Membrii fondatori ai Cercului sunt membrii Centrului de Studii Europene. Acest cerc își propune să fie un spațiu în care sunt încurajate dezbaterile libere în jurul unei tematici adecvate domeniului studiilor culturale, o tematică atent aleasă și pregătită deopotrivă de către invitați și studenți. Obiectivul curent al Cercului este susținerea unui parcurs evolutiv al tânărului cercetător în domeniul său predilect de interes academic, acesta având astfel ocazia de a-și rafina spiritul critic-analitic și de a-și însuși tehnici de cercetare inovative. În acest mod, prin angajarea în discuții axate pe problemele fundamentale ale domeniului studiilor culturale și europene, studenții vor reuși să își dezvolte abilitățile de comunicare a informațiilor. De asemenea, aceștia își vor forma viziunea critică, constructivă, în dezbaterea diverselor teze importante din domeniul studiilor culturale și nu numai.


Miercuri, 20 noiembrie 2024, o întâlnire cu lector dr. Cornel Micu despre Euroscepticismul.

 


Vineri, 31 martie 2023, o întâlnire cu lector dr. Filip-Lucian Iorga despre genealogie, cultură și memorie.


 

A treia reuniune, 11 martie 2022; Link: meet.google.com/adj-yhjz-xae
Tema: Securitatea colectivă astăzi în Europa. Studiu de caz: conflictul ruso-ucrainean.

Invitat: asist. univ. dr. Constantin-Emil Bucur

Cercul de Cultură și Studii Europene din cadrul Facultății de Litere a Universității din București organizează și vă invită vineri, 11 martie 2022, începând cu orele 14:00, pe platforma Google Meet, la o întâlnire în care vom discuta despre aspecte ale securității colective în spațiul european, în condițiile conflictului ruso-ucrainean. Prezentarea va fi susținută de către domnul asist. univ. dr. Constantin-Emil Bucur (Departamentului de Studii Culturale, colectiv: Studii europene) și moderată de către doamna asist. univ. dr. Oana Preda.


Cercul de Cultură și Studii Europene (CCSE),
A doua reuniune, 2 februarie 2022; Link: meet.google.com/cjm-mcpo-bvu
Tema: Pagini de istorie orală privind primele decenii ale regimului comunist din România.
Invitat: prof. univ. dr. Andrei Șiperco

Cercul de Cultură și Studii Europene din cadrul Facultății de Litere a Universității din București organizează și vă invită miercuri, 2 februarie 2022, începând cu orele 12:00, în format hibrid (sala Horia Mazilu / 205, etajul al II-lea, aripa dreaptă a clădirii), la o întâlnire în care vom discuta despre primele decenii de existentă ale regimului comunist român alături de domnul prof. univ. dr.Andrei Șiperco, directorul Departamentului de Studii Culturale.


Relația U.E.-Marea Britanie. De la aderarea la Comunitățile Europene la Brexit

Dezbatere academică: Brexit – pro sau contra?

Vineri,  10 decembrie 2021

Prezentare: 12:00-14:00. Dezbatere: 16:00-18:00

https://meet.google.com/jfr-phiu-enq

Cercul de cultură și studii europene din Facultatea de Litere a Universității din București organizează vineri, 10 decembrie 2021, începând cu orele 12:00, respectiv 16:00, pe platforma Google Meet, o întâlnire în care vom discuta despre unul dintre cele mai active subiecte de cercetare ale spațiului politic european contemporan: Brexit. Alături de domnul lector univ. dr. Miroslav Tașcu-Stavre, vom descoperi efectele asupra comunității europene a celui mai important moment din istoria politicii continentale recente: ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și istoria tumultoasă a participării Marii Britanii la aceasta.