Ora: 17.00
Limba conferinței: engleză
Prima conferință din Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, se va desfășura joi, 31 octombrie 2024, la ora 18.00.
Întâlnirea de joi o are ca invitată pe dr. Andreea Calude James (University of Waikato, NZ; Lonnoy Chair in Multilingualism at the Brussels Center for Language Studies (VUB), Belgium), care va prezenta comunicarea Language of Social Media: dynamic, creative and strategic.
Data: joi, 31 octombrie 2024
Ora: 18.00
Limba conferinței: engleză; întrebări în engleză și română
Conferința (organizată în parteneriat cu Facultatea de Matematică și Informatică, Centrul de Tehnologii ale Limbajului), se va desfășura la Departamentul de Lingvistică (Facultatea de Litere, Strada Edgar Quinet, nr. 5-7).
***
ANDREEA CALUDE JAMES
Profil academic: https://profiles.waikato.ac.nz/andreea.calude
Publicații reprezentative:
Linguistics of Social Media – An Introduction, Routledge, 2023
Mysteries of English Grammar (with Laurie Bauer), Routledge 2021
Questions about language (ed. with Laurie Bauer), Routledge 202
O nouă conferință din Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, se va desfășura joi, 6 iunie 2024, la ora 18.00.
Întâlnirea de joi o are ca invitată pe conf. dr. Alice TOMA (Universitatea din București/Université libre de Bruxelles – ULB/Institutul Limbii Române), care va prezenta comunicarea Ținta în dragoste. Semantică telică în câmpul afectelor din marile treceri.
Data: joi, 6 iunie 2024
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la Departamentul de Lingvistică (Facultatea de Litere, Strada Edgar Quinet, nr. 5-7).
O nouă conferință din Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, se va desfășura joi, 16 mai 2024, la ora 18.00.
Întâlnirea de joi în are ca invitat pe dr. Ștefan Colceriu de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, care va prezenta comunicarea De ce NU ne place limba latină?.
Data: joi, 16 mai 2024
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura în sala 117 (etajul 1), de la Facultate de Litere (Strada Edgar Quinet, nr. 5-7).
***
Ce nu-ți trece prin cap, absolvent de greacă veche și latină, când ești pus mereu la zid cu întrebarea: „La ce ajută limba latină?” Începi cu originea propriei limbi și continui cu fundamentele culturii europene, cu instrumentul perfect pentru ordonarea minții, matematica umaniștilor, cu antrenamentul îndârjit pentru inevitabilele greutăți ale vieții și, în fine, cu argumentul din urmă, glonț de argint pentru ignoranță, devenit azi principiul absolut al tuturor pedagogiilor și garant al scopului nostru ultim: libertatea.
Totuși, ce ați face dacă, elev sau elevă fiind, ar trebui să optați între două ore de latină sau două ore de orice altă disciplină? Părinte dacă ați fi, ce ați alege în această situație pentru copilul pe care-l trimiteți zilnic la școală? Ați ceda două ore din portofoliul catedrei în care funcționați colegei sau colegului profesor de latină? I-ați da vreo șansă la angajare unui tânăr care are trecute în CV-ul școlar un număr apreciabil de ore de latină dacă ați fi antreprenor de orice fel?
De aproape optzeci de ani, România dă la aceste întrebări, de fapt una singură, mereu același răspuns negativ, la început prescris ideologic, devenit apoi convingere consolidată. Destinul latinei în școlile din România este mai complicat și mai relevant decât credem pentru situarea țării, pentru adâncul minților oamenilor ei, pentru disfuncționalitățile multiple ale sistemelor care o alcătuiesc și pentru eventuala lor remediere.
Conferința „De ce NU ne place limba latină?” propune un diagnostic holistic și o modalitate terapeutică în pași concreți.
O nouă conferință din Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, se va desfășura joi 4 aprilie 2024, la ora 18.00.
Întâlnirea de joi o are ca invitată pe dr. Oana Niculescu de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, care va prezenta comunicarea Analiza și adnotarea pauzelor din vorbire: o perspectivă acustică.
Comunicarea este realizată în cadrul proiectului DIS-Ro: Interacțiunea fenomenelor de (dis)fluență în limba română vorbită. Dezvoltare și studiu de corpus.
Data: joi, 4 aprilie 2024
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică.
Limba prezentării: limba română; handout în limba engleză.
Rezumatul comunicării: „Rhetorical questions have received a detailed treatment in semantic studies that defined them in terms of common ground updating, assertion and lack of information seeking. How these semantic traits interact with the syntactic derivation of a rhetorical question has been less debated in the literature (with some notable exceptions). This paper adopts the findings of the semantic studies and considers them from a syntactic perspective: to what degree does syntax contribute to the interpretation of an interrogative clause as a rhetorical question? The paper focuses on data where the switch from a heuristic to a rhetorical reading of interrogatives is forced by the insertion of certain lexical items, and analyzes these items within a framework that maps conversational pragmatics to syntax. In particular, the proposal is that the interaction of the question clause typing feature with an evidential feature in the Commitment Phrase (i.e., the projection that relates speaker/addressee to the proposition) has the effect of an assertion that overrides the addressee-orientedness of the interrogative clause”.
Data: joi, 26 octombrie 2023
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică.
Ne bucurăm să anunțăm un nou sezon din Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere. Prima prelegere are loc joi, 21 septembrie 2023, la ora 18.00.
Întâlnirea din 21 septembrie o are ca invitată pe dr. Daniela Teleoacă de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Academia Română. Tema conferinței prezentate este: „Din nou despre vocabularul religios moștenit: cu privire la fondul lexical panromanic”.
Mai multe detalii despre activitatea dr. Daniela Teleoacă pot fi găsite aici: https://lingv.ro/2021/06/11/cv-daniela-luminita-dobre/
Data: joi, 21 septembrie 2023, Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică.
Conferințele CLTA: Danilo De Salazar, „Despre caracteristicile și posibilitățile configuraționale ale sinesteziei în limba română literară” (18 mai 2023)
Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, vă invită la o nouă prelegere joi, pe 18 mai 2023, la ora 18.00.
Întâlnirea din 18 mai îl are ca invitat pe prof. Danilo De Salazar de la Università della Calabria. Tema conferinței prezentate este: „Despre caracteristicile și posibilitățile configuraționale ale sinesteziei în limba română literară”.
Mai multe detalii despre activitatea prof. Danilo De Salazar, reputat românist care își desfășoară activitatea în Italia, pot fi găsite aici: https://www2.unical.it/portale/strutture/dipartimenti_240/dsu/bacheca/desalazar/
Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, vă invită la o nouă prelegere joi, pe 27 aprilie 2023, la ora 18.00.
Întâlnirea din 27 aprilie o are ca vorbitoare pe dr. Ștefania Oprea, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române. Tema conferinței prezentate este: „Expresii indexale. Teorie și interpretare”.
Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, vă invită la o nouă prelegere joi, pe 23 martie 2023, la ora 18.00.
Întâlnirea din 23 martie o are ca vorbitoare pe Oana Chelaru-Murăruș, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universității din București.
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică. (Facultatea de Litere strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1).
Maria Aldea: Despre dicționare și universul lor (23.02.2023, ora 18.00) Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, vă invită la o nouă prelegere joi, pe 23 februarie 2023, la ora 18.00. Conferințele se desfășoară în format tradițional (prezență fizică).Întâlnirea din o are ca vorbitoare pe Maria Aldea, profesor la Facultatea de Litere a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Data: joi, 23 februarie 2023
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică. (Facultatea de Litere strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1).
Adrian CHIRCU: Un adverb scos la iveală din vechile scrieri româneşti: ADEVĂR. Contribuţii etimologice, lexicale şi gramaticale (19.01.2023, ora 18.00)
Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, vă invită la o nouă prelegere joi, pe 19 ianuarie 2023, la ora 18.00. Conferințele se desfășoară în format tradițional (prezență fizică).
Întâlnirea din 19 ianuarie îl are ca vorbitor pe Adrian Chircu, profesor la Facultatea de Litere a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Data: joi, 19 ianuarie 2023
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică. (Facultatea de Litere strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1).
***
Adrian CHIRCU este prof. univ. dr. habil. la Departamentul de limba română şi lingvistică generală, Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, conducător de doctorat în domeniul Filologie/Limba română şi lingvistică romanică şi director al Şcolii Doctorale de Studii Lingvistice şi Literare.
Între anii 2001 şi 2004, sub îndrumarea reputatului dialectolog şi romanist Prof. univ. dr. Valeriu Rusu, a elaborat o teză de doctorat la Université de Provence (Aix-Marseille Université), Franţa, intitulată L’adverbe dans les langues romanes. Études étymologique, lexicale et morphologique (français, roumain, italien, espagnol, portugais, catalan, provençal), publicată în 2008, la Casa Cărţii de Ştiinţă. În 2013, profesorul clujean şi-a susţinut teza de abilitare Perspective sincronice, diacronice, diatopice si romanice asupra limbii române, la Universitatea din Bucureşti.
Domenii de interes/arii de cercetare: istoria limbii române, limba română contemporană, lingvistică romanică, dialectologie, neologie, formarea cuvintelor, contacte lingvistice, româna ca limbă străină, lingvistică franceză.
Sorin COSTREIE: Sintaxa fake news-urilor (8.12.2022, ora 18.00)
Ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere, vă invită la o nouă prelegere joi, pe 8 decembrie 2022, la ora 18.oo. Conferințele se desfășoară în format tradițional (prezență fizică).
Întâlnirea din 8 decembrie îl are ca vorbitor pe Sorin Costreie, profesor în cadrul Departamentului de Filosofie Teoretică la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Data: joi, 8 decembrie 2022
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică (Facultatea de Litere, strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1).
Noul ciclu al Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere începe pe 27.10.2022. Conferințele revin la formatul tradițional (prezență fizică).
Întâlnirea din 27 octombrie o are ca vorbitor pe Florica Dimitrescu, membru de onoare al Academiei Române și profesor emerit al Universității din București.
Data: joi, 27 octombrie 2022
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică (Facultatea de Litere, strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1).
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată.
Întâlnirea din 16 iunie 2022 îl are ca vorbitor pe Roberto MERLO, profesor de limba și literatura română la Università degli Studi di Torino.
Data și ora
Data: joi, 16 iunie 2022
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura online; link de conectare: meet.google.com/itp-nmoo-mfa
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Conferințele revin la formatul tradițional (prezență fizică).
Întâlnirea din 5 mai 2022 îl are ca vorbitor pe Alexandru MARDALE, profesor la INaLCO Paris – Laboratorul SeDyL.
Data și ora
Data: joi, 5 mai 2022
Ora: 18.00
Conferința se va desfășura la sediul Departamentului de Lingvistică. (Facultatea de Litere strada Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 1)
https://litere.ro/wp-content/uploads/2022/04/Conf.CLTA_.Giurgea.7aprilie2022-scaled.jpg
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Conferințele se vor desfășura în continuare în format online, pe platforma Google Meet.
Întâlnirea din 7 aprilie 2022 îl are ca vorbitor pe Ion Giurgea, cercetător principal la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din București.
Data și ora
Data: joi, 7 aprilie 2022
Ora: 18.00
Accesul la conferință se face pe bază de înscriere la: https://forms.gle/4iRpHuCk4drNYDKeA
Accesul la conferință este permis doar cu camera deschisă. Conferința se va înregistra.
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Conferințele se vor desfășura în continuare în format online, pe platforma Google Meet.
Întâlnirea din 31 martie 2022 o are ca vorbitoare pe Cecilia Mihaela Popescu, prof. univ. dr. habil. la Universitatea din Craiova. Este absolventă a Universității din Craiova, Facultatea de Litere și Istorie, din anul 1998. A urmat studiile doctorale în domeniul Lingvisticii romanice, sub îndrumarea Prof. univ. dr. dr.h.c. mult. Maria Iliescu (Universitatea din Innsbruck – Austria), la Universitatea din Craiova, unde a obținut, în anul 2007, titlul de Doctor în Filologie, cu teza intitulată „Exprimarea potențialului și a irealului în latină, franceză și română”. Publicații (selectiv): Noţiuni de morfosintaxă a limbii latine. Grupul nominal (2010); Gramatica comparată a limbilor romanice. Note de curs – (2012); Viitorul şi condiţionalul în limbile romanice. Abordare morfosintactică şi categorizare semantică din perspectivă diacronică (2013).
Data și ora
Data: joi, 31 martie 2022
Ora: 18.00
Accesul la conferință se face pe bază de înscriere la: https://forms.gle/Ektxw8EJpiGPzb9L8
Accesul la conferință este permis doar cu camera deschisă. Conferința se va înregistra.
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Conferințele se vor desfășura în continuare în format online, pe platforma Google Meet.
Întâlnirea din 18 februarie 2022 îl are ca vorbitor pe Cristinel Munteanu, dr. în filologie şi dr. în filosofie. C. Munteanu este prof. univ. dr. habil. la Universitatea „Danubius” din Galați și director al Centrului de Hermeneutică „Simboluri și Texte” de la aceeași universitate. Este afiliat la Școala Doctorală de Filologie din cadrul IOSUD Universitatea din Pitești. A publicat Sinonimia frazeologică în limba română din perspectiva lingvisticii integrale (2007), Lingvistica integrală coşeriană. Teorie, aplicații și interviuri (2012), Frazeologie românească. Formare și funcționare (2013), Tradition and Innovation in Language and Linguistics. A Coserian Perspective (2017), Problema sensului la John Dewey. Premise pentru constituirea unei hermeneutici integrale (2019); este, de asemenea, autorul a peste 150 de articole de specialitate.
Conferința prezentată de Cristinel Munteanu este intitulată Vorbitorul și interpretările sale greșite (cu referire specială la decodarea aberantă în expresie lingvistică). După trecerea în revistă, însoțită de exemple, a mai multor tipuri de greșeli lingvistice rezultate din interpretările eronate pe care unii vorbitori le dau (în diverse situații) unor fapte lingvistice, expunerea se va concentra asupra decodării aberante (un concept semiotic lansat de Umberto Eco în anul 1965), cu referire specială la manifestările lingvistice ale acesteia.
Data și ora
Data: joi, 17 februarie 2022
Ora: 18.00
Link: https://meet.google.com/wvp-funy-gbz
Conferința se va înregistra.
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Din pricina situației epidemiologice, conferințele se vor desfășura în continuare online, pe platforma Google Meet.
Întâlnirea din 8 aprilie 2021 o are ca invitat pe Marcela Ciortea, conferențiar doctor la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Conferința prezentată de Marcela Ciortea este intitulată Despre infinitiv, în traducerea românească a lui Dimitrie Cantemir la Stimuli uirtutum, fræna peccatorum, de Andreas Wissowatius.
Marcela Ciortea este absolvent al Facultății de Litere, Limbi clasice (latină și greacă veche), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1995). Este doctor în Filologie (2004), specializarea Limba română, cu teza Modurile nepersonale în Divanul lui Dimitrie Cantemir (Magna cum laude); coordonator CP I, Dr Sabina TEIUȘ, Academia Română, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Data și ora
Data: joi, 8 aprilie 2021
Ora: 18.00
Link: https://meet.google.com/cfn-rwoo-iue
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Din pricina situației epidemiologice, conferințele se vor desfășura în continuare online, pe platforma Google Meet.
Întâlnirea din 25 februarie 2021 îl are ca vorbitor pe Ioan Milică, profesor de lingvistică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, în prezent și director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Conferința prezentată de Ioan Milică este intitulată „Creativitatea lingviștilor: cum ne imaginăm vorbitorul?”. Milică propune, în lumina a trei lecturi: Ferdinand de Saussure, Noam Chomsky și Charles Fillmore, trei studii de caz privind proiectarea unui vorbitor ideal. Mai precis, „vorbitorii” construiți în semiologia lingvistică modernă sunt repere euristice grație cărora modelările lingvistice dezvoltă putere explicativă.
Data și ora
Data: joi, 25 februarie 2021
Ora: 18.00
Link: https://meet.google.com/juy-zrzd-xrp
Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere continuă ciclul Conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată. Din pricina situației epidemiologice, conferințele se vor desfășura în continuare online, pe platforma Google Meet.
Primul vorbitor din 2021 este dr. Verginica Barbu Mititelu, cercetător științific la Research Institute for Artificial Intelligence (Academia Română) care va prezenta conferința „CoRoLa. Accesul la textele scrise și la cele orale”.
Data: joi, 21 ianuarie 2021
Ora: 18.00
Link de acces: https://meet.google.com/tzf-gqci-awb
Despre CoRoLa (preluat din https://corola.racai.ro/)
Proiectul CoRoLa (Corpusul de referință pentru limba română contemporană) a debutat în 2014 ca program prioritar al Academiei Române și a fost încredințat Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” din București (ICIA) și Institutului de Informatică Teoretică din Iași (IIT). Corpusul conține texte diverse, datând din 1989 și până astăzi, scopul creării acestuia fiind să ofere o imagine obiectivă a limbii române actuale scrise și vorbite. Corpusul este deschis utilizării publice prin intermediul a două interfețe pentru căutare în date de tip text și una pentru căutare în date de tip audio. Domeniile principale de utilizare a corpusului CoRoLa sunt: studii lingvistice; modelarea limbajului pentru procesarea automată a limbii române; dezvoltarea de modele de traducere; învățarea limbii; indexare și recuperare inteligentă și multi-criterială de informație textuală și orală; clasificare semantică de volume mari de date (text și audio); extragere de cunoștințe din date (text și audio); rezumare automată de documente; sisteme de întrebare-răspuns; recunoaștere și sinteza automată a vorbirii; etc.
Dezvoltarea corpusului a urmat standardele și bunele practici internaționale și reflectă toate stilurile funcționale ale limbii (cu denumirile în engleză, conform metadatelor textelor, Imaginative, Science, Journalistic, Law, Administrative, Memoirs, Blogpost), acoperă patru domenii generale (Arts&Culture, Nature, Science, Society). Acestea din urmă sunt clasificate în 70 de subdomenii.
Colectarea datelor s-a făcut în baza unor protocoale semnate cu furnizorii de texte, deținători ai drepturilor de proprietate intelectuală asupra textelor la care ne-au oferit acces (vezi secțiunea Parteneri).
Textele sunt însoțite de metadate și au fost supuse unui lanț de prelucrare ce combină preprocesare manuală asistată de computer și procesare complet automată.
Curățarea (eliminarea elementelor ce nu aparțin textului – antete, note, titluri, cuprins etc. – din documente), verificarea utilizării corecte a diacriticelor și introducerea lor automată atunci când a fost nevoie, precum și crearea metadatelor pentru fiecare document s-au realizat folosind instrumente de procesare dezvoltate intern. Ulterior, datele au fost segmentate la nivel de propoziție și de cuvânt, adnotate morfosintactic, lematizate, grupurile sintactice au fost identificate. În plus, fișierele audio și traducerile lor au fost aliniate (la nivel de fonem, silabă și cuvânt).