Prof. univ. dr. acad. Mircea Dumitru, conferențiar în seria „Conferințele Dalles ale Academiei Române”. Comunitatea academică a UB invitată la o prelegere despre teoremelor de incompletitudine ale filosofului și matematicianului Kurt Gödel

Conferința va aborda o problemă plasată la intersecția filosofiei minții cu filosofia matematicii, anume chestiunea naturii cunoștințelor și a raționamentului matematic. Întrebarea pe care o examinez este dacă mintea umană este complet algoritmică. Răspunsul va fi dezvoltat pe fundalul creat de celebrele teoreme de incompletitudine ale lui Kurt Gödel. Vor fi schițate, mai întâi, principalele întrebări și răspunsuri la problema minte-corp în filosofia minții. Apoi, va fi oferită o privire de ansamblu, informală, asupra celor două teoreme de incompletitudine ale lui Kurt Gödel. Vor fi prezentate și comentate câteva dintre punctele de vedere principale susținute de Gödel despre minți și mașini, minte și materie și contrastul dintre mașinile Turing și așa-numitele „minți Gödel”. În procesul acestei examinări, se vor contura opiniile foarte surprinzătoare și contrariante ale lui Gödel împotriva computabilismului, neuralismului, fizicalismului, paralelismului psiho- neuronal și chiar împotriva presupozițiilor filosofice care stau la baza mașinilor Turing. Oricât de șocante sunt ideile lui Gödel, în comparație cu concepțiile psihologice și filosofice standard astăzi, care stau la baza viziunii computabiliste despre mintea umană, opiniile lui Gödel merită explorate și merită pe deplin atenția noastră filosofică. Pentru că Gödel este, la urma urmei, chiar împotriva voinței și intențiilor sale, părintele fondator al logicii matematice actuale și una dintre sursele esențiale de inspirație pentru întregul domeniu al inteligenței artificiale și pentru gama de subiecte care vor fi abordate în cadrul conferinței.

 

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului și metafizica analitică a modalității și profesor de logică la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Competențele sale de predare și cercetare acoperă domeniile logicii filosofice, logicii simbolice, filosofiei limbajului, metafizicii modalităților, epistemologiei, filosofiei minții și a conștiinței. De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Nozick, Nagel, Wittgenstein, Quine, Forbes, Kripke.

Prof. Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate și incompletitudine și, de asemenea, doctor în filosofie al Universității din București, cu o teză despre neo-fregeanism și neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziționale și a referinței directe.

A publicat peste 50 de articole în reviste de specialitate și capitole pe teme ca logică modală, teorii despre adevăr, semnificație, raționalitate, filosofia lui Wittgenstein, logică contemporană (Quine, Kripke, Kit Fine), realism, esențialism, relativism.

A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Între 2011 – 2019, a condus Univcersitatea din București în calitate de Rector, iar în perioada iulie 2016-ianuarie 2017 a fost Ministru al Educației. În prezent, prof. univ. dr. Mircea Dumitru ocupă funcția de director executiv al Comisiei Fulbright SUA-România.

Pentru realizările sale, prof. univ. dr. acad. Mircea Dumitru, cadru didactic al Facultății de Filosofie a Universității din București a primit, din partea Academiei de Studii Economice din București, titlul de Doctor Honoris Causa în anul 2022.

Mai multe informații despre conferința sa, „Minți posibile, promisiuni și limite ale Inteligenței Artificiale. Este mintea umană complet algoritmică? Remarci asupra teoremelor de incompletitudine ale lui Kurt Gödel” pot fi consultate aici